Hoe wij zijn begonnen

HvASamen is opgericht door studenten en medewerkers die samen de belangen van de gehele HvA willen vertegenwoordigen. Wat begon als een klein clubje van enkele actievelingen, is het inmiddels een partij met vele actieve leden die zich voor de studenten en medewerkers inzetten.

2016: Twee partijen samen verder
In mei 2016 werden de HvA-medezeggenschapspartijen HvAnders en HvASociaal opgericht. Beiden met het idee dat de HvA grondig aan vernieuwing toe was. Beide partijen maakten zich hard voor een partijenstelsel op de HvA en wilden de betrokkenheid van studenten en medewerkers bij medezeggenschap en hun hogeschool fors vergroten. HvAnders legde daarnaast de focus op het democratiseren en decentraliseren van de instelling, HvASociaal op het vormen van een breed gedragen diversiteitsbeleid.

In de maanden mei tot en met september kwamen de partijen meer over elkaar te weten. Elkaars standpunten onderschrijvend, besloten ze te komen tot samenwerking. Na een aantal keer overlegd te hebben bleek het beste om te fuseren en als één partij door te gaan. Een partij die niet alleen in de medezeggenschap zichtbaar is, maar over de hele HvA zijn sporen nalaat. Dat resulteerde tot het presenteren van HvASamen op 09 december 2016.

2017: Eerste grote succes
Ons eerste succes boekten we in het voorjaar van 2017. In ons verkiezingsprogramma namen we op dat we rustruimtes wilden, waar studenten en medewerkers altijd terecht kunnen om buiten studeer- en werktijden om aan yoga kunnen doen, kunnen mediteren, in alle rust een boek lezen of wat ook maar nodig is om rustig tot rust te komen. Het College van Bestuur zegde toe dat er rustruimtes worden ingericht op de HvA. Dit was een van de belangrijke punten die HvASamen wilde realiseren. We kregen ook voorstellen aangenomen die stappen in de goede richting zetten. Zo werd het voorstel om te onderzoeken of meer studentenwoningen op de Amstelcampus mogelijk zijn door de Centrale Raad aangenomen en is de website van SIS inmiddels grondig verbeterd.

De grote doorbraak kwam in mei 2017. Bij de verkiezingen voor de Centrale Raad ging HvASamen van 5 naar 10 zetels en kreeg 65% van alle stemmen van studenten. Bij de deelraden verdubbelde het aantal ook, van 6 naar 12 zetels. In 2018 besloot HvASamen zich meer te focussen op activiteiten buiten de raad en heeft vier kandidaten voor de verkiezingen van mei 2018.

2018: En door!