“Wij als HvASamen zijn verheugd dat de gemeente Amsterdam prioriteit maakt van het vergroten van de verkeersveiligheid in Amsterdam binnen de ring A10. Wat HvASamen betreft gaan deze maatregelen helaas niet ver genoeg. Het stadsbestuur wil op een aantal doorstromingswegen waaronder de Wibautstraat, Weesperstraat en de Valkenburgerstraat, deze maatregel niet doorvoeren. Wij begrijpen dat de gemeente tot deze beslissing gekomen is, maar vragen ons wel af of de gemeente oprecht bereid is om vergaande oplossingen door te voeren om de verkeersveiligheid te bevorderen.

De gemeente wil de snorfiets van de meeste fietspaden binnen de ring A10 weren. Snorfietsers moeten daar met helm op de rijbaan rijden. In de praktijk betekent dit dat de snorfiets binnen de ring A10 vrijwel overal de routes van de bromfiets gaat volgen. Wij voorzien hierdoor ook problemen met snorfietsen die opgevoerd zijn, hoe gaat dit dit de algehele verkeersveiligheid bevorderen? Daarnaast maken wij ons zorgen, omdat wij op 29 mei 2018 voor een andere aanpak hebben gepleit betreft de verkeerssituatie aan de Wibautstraat waarbij er ook gekeken wordt naar haalbare alternatieven. Wij zien een 30-km zone, of een (lucht)brug tussen de oversteekpaden aan beide zijden van het gebouw als redelijke oplossing. Met name op de drukke doorstromingswegen vragen wij ons af hoe de verkeersdrukte zal uitpakken.

De gemeente lijkt het probleem nu deels te ontkennen en heeft maatregelen genomen als een kruismarkering bij de oversteek aan de Boerhaavestraat/Wibautstraat en de plaatsing van extra verkeersborden. Wat ons betreft moet de gemeente ook goed nadenken over verbreding van fietspaden en het aanleggen van meer fietsstraten om ook andere alternatieven te promoten, naast de snorfiets/brommer.

Zolang de gemeente vasthoudt aan doorstroming van verkeer boven verkeersveiligheid zijn wij ongerust dat een nieuw ongeluk weer kan plaatsvinden. Helaas doet de gemeente teveel aan symptoombestrijding, want dat blijkt ook weer uit deze maatregel van de gemeente.” Aldus Ufuk Serik, HvASamen woordvoerder: Verkeersveiligheid.

Zie ook: https://www.hvana.nl/lees/12601/let-op-je-moet-met-je-snorfiets-naar-de-rijbaan-maar-niet-overal