FNV Jong, ROOD, LSVb, LAKS en JOB hebben een demonstratie georganiseerd op zaterdag 24 november tegen het leenstelsel (=schuldenstelsel). HvASamen steunt deze demonstratie, wij willen dat studeren toegankelijk blijft voor iedereen.

In onderwijsland wordt aandacht besteed aan de uitholling van goed onderwijs. Als meest bekende voorbeeld: de studiefinanciering dat is vervangen door een leenstelsel, met de belofte dat er 1 miljard euro in de toegankelijkheid van onderwijs geïnvesteerd zou worden. Dit werd in de jaren daarna bijgesteld tot 600 miljoen (begroting 15/16) waarvan ook maar eens 280 miljoen euro goed besteed is aan waar het hoort, in de kwaliteit van goed onderwijs.

Wat ons nog te wachten staat:

2018: 19,5 miljoen euro extra bezuinigd op hoger onderwijs, dit boven op de 212 miljoen euro bezuiniging op onderwijs.

2020: De rente op studieleningen gaan omhoog en wordt dan voor 10 jaar vastgezet. Studenten die dan beginnen aan HBO bachelor of universiteit gaan 18 % procent meer betalen aan hun studie. De minister beweert dat het slechts om 10 euro in de maand aan extra kosten oplevert, maar bij een studieschuld van € 20.000 is dat toch wel echt meer dan 10 euro per maand.

Wat HvASamen betreft zijn hogescholen en universiteiten geen fabriek. Er zou niet alleen maar in rendement gedacht moet worden maar de nadruk zou moeten liggen op kleinschalig en breed onderwijs, waar de persoonlijke vorming van elk individu als onderdeel van de maatschappij centraal staat. Daarnaast is het huidige beleid op onderwijs zeer kortzichtig.

#VoorDeHvA #VoorGoedOnderwijs #VoorDeToekomst

Kom daarom naar de manifestatie op 24 november in Den Haag en laat je stem horen voor goed en toegankelijk onderwijs, voor nu, voor iedereen en de generaties van morgen!