122 handtekeningen in één uur. Studenten en medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam waren het volledig eens met de actie en petitie van HvASamen voor een veiligere oversteekplaats van het Kohnstammhuis/Theo Thijssenhuis naar het Wibauthuis/Benno Premselahuis/Muller Lulofshuis.

Tussen 12:00 en 13:00 voerden 8 actieve leden van HvASamen actie tegen de onveiligheid van de Wibautstraat. Overstekers werden geholpen door HvASamen-klaarovers (met fluitje) en tekenden de petitie voor een veilige oversteekplaats. “Deze weg is een chaos en de situatie kan niet langer zo blijven”, vertelt HvASamen-klaarover Bram Buskoop. HvA’ers die langslopen zijn het eens met de actievoerders: “Dit kan eigenlijk niet nee als je erover nadenkt”, zegt een van de studenten al haastend naar een college aan de overkant van de straat.

Momenteel hanteert de gemeente een systeem waarbij bepaalde straten worden aangepast als er een dode valt. Dit is het zogenaamde black spots-systeem. HvASamen-voorzitter Achraf el Johari vindt dat belachelijk: “Hoezo wachten totdat er iemand is overleden?”

HvASamen stuurde eerder al een open brief naar de gemeenteraad van Amsterdam om met oplossingen te komen voor een veiligere Wibautstraat: ‘We stellen u een aantal mogelijkheden voor: het invoeren van een 30 kilometerzone aan de Wibautstraat, het neerzetten van een luchtbrug tussen het Wibauthuis en het Kohnstammhuis of het neerzetten van een brug tussen de voetpaden aan beide zijden van het gebouw’, was daarin te lezen. “Je kunt hier niet op tegen zijn”, vertelt actievoerder Oumaima el Hammouti.

Dit was niet de laatste keer dat HvASamen actie onderneemt voor een veiligere Wibautstraat. “Als de gemeente achterover blijft leunen, gaan we verder actievoeren”, bevestigt El Johari.

Een aantal foto’s van de actie: